FÖRELÄSAREN

zinat_2015

Zinat har hunnit vara med om mer än de flesta, något som märks i hennes föreläsningar. Här finns både allmängiltiga och komplexa erfarenheter att luta sig emot – något som gör att hon förmår skapa tyngd. Uppblandat med hennes humoristiska sätt att betrakta världen, blir föreläsningarna omväxlande och spännande att lyssna till.

Ämnena rör sig runt Zinats möte med Sverige och erfarenheterna hon gjort här. Hon pratar också om hedersrelaterat våld och förtryck. Nu finns även två nya föreläsningar: Flykt – inte ett val, där Zinat för första gången berättar om sin flykt i detalj och Se upp, här kommer mångfald! – en föreläsning som handlar om att våga prata om invandring och som syftar till att återta frågan från främlingsfientliga partier.

 

Zinat är en mycket flitigt anlitad föreläsare så se till att du är ute i god tid med din bokning. Ni kan även boka Zinat som konferencier till ert evenemang.

 

 

 

 


Flykt – inte ett val

 2015 var ett turbulent år för Sverige och Europa vad gäller mottagandet av människor på flykt. Värst är det dock alltid för människorna som måste fly. Flykten undan krig, hot och terror, att fly för att överleva, ett faktum vi aldrig får förminska.

Zinat som själv har erfarenhet av att fly berättar nu för första gången om sin flykt i detalj. Hon kom till Sverige för 25 år sedan från Iran där hon hade tagit sig ur ett tvångsäktenskap. Hon flydde med sin då tvåårige son i famnen. Det var en traumatisk och otrygg resa. Att resa ensam utan en man är ovanligt och det var inte sällan hon kände sig hotad.

Zinat berättar för oss hur man överlever en sådan resa. Hon pratar också om varför det är så få kvinnor som flyr idag och hur vi kan balansera upp den ojämlika situationen och hjälpa kvinnor och flickor att komma hit.

 


Se upp – här kommer mångfald!

Nu är det hög tid att ta tillbaka frågan om mångfald och integration från främlingsfientliga partier och balansera upp debatten. Majoriteten av svenskarna vågar idag inte diskutera problemen som följer av kombinationen ökad invandring och en integrationspolitik där det tar lång tid för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Det skulle även behövas ännu fler naturliga mötesplatser för att få det sociala att fungera. Detta utnyttjas av rösterna som är kritiska till invandring generellt. Det som händer om vi inte ventilerar problemen är långt mycket värre än att i demokratisk och solidarisk anda erkänna dem och hitta bättre lösningar.

Zinat skulle önska att invandrare alltid sågs som en tillgång och välkomnar alla nyanlända till Sverige. Men samtidigt ställer hon sig frågan var alla kvinnor är och varför så många ensamstående kvinnor och män med barn ofta blir utvisade.

 Välkommen att boka en föreläsning om en högaktuell fråga där Zinat med sina erfarenheter och insikter i ryggen vill bidra till att invandringsfrågan öppnas upp och samtalet blir mer konstruktivt.

 


Tacka vet jag Sverige – Den psykiska och fysiska resan

I den här föreläsningen talar Zinat om mötet med det nya landet som vuxen. Arbetslivet, det sociala livet, språket, om det kulturella bagaget, möte med myndigheter med mera är ämnen hon tar upp i en underhållande och mycket tänkvärd föreläsning.

Följ med Zinat Pirzadeh på en svindlande magisk berg- och dalbana där skratt och allvar, högt och lågt avlöser varandra.

 


Hedersrelaterat förtryck, hedersrelaterat våld och hedersmord

Föreläsningen baserar sig främst på egna erfarenheter, samt den tysta kunskap Zinat besitter utifrån sin uppväxt före- och efter revolutionen i Iran. Hennes fil. kand i studie- och yrkesvägledning berör indirekt dessa frågor eftersom kvinnans rörlighet i samhället starkt begränsas av hederskulturernas regelverk. Också i hennes roman “Fjäril i Koppel” tar hon upp sin syn på hedersrelaterat våld i alla dess former.

Hennes föredrag förklarar en del av mekanismerna bakom hederstänkandet och dess konsekvenser i kvinnors och mäns liv än idag. Hon belyser den hos männen upplevda vikten av att oupphörligen bevaka kvinnans “heder” och hur detta i många fall dominerar samtliga inblandades liv.

Zinat Pirzadeh konstaterar att det är svårt att på så kort tid ge en heltäckande bild av den komplexa verklighet som råder i de sammanhang där hedersmord är accepterat. Hon menar trots detta att hennes föredrag på många sätt ökar lyssnarens förståelse för detta brutala fenomen.

 


Zinat föreläser även gärna om den mångkulturella vägledningen